BRAZYLIA– kraj samby, karnawału …. i kawy
Chociaż kawa pochodzi z Etiopii, to jednak Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Jej zbiory stanowią 1/3 całych światowych plonów.
Brazylia ma kilka dominujących rejonów, gdzie rośnie kawowiec. Należą do nich głównie: São Paulo, Paraná, Espirito,Rio de Janeiro, Santos. Wszystkie zlokalizowane są w południowo-wschodniej części kraju.
Sprzyjający brazylijski klimat obfitujący w gorące oraz wilgotne powietrze, żyzne gleby i odpowiednia wysokość plantacji to czynniki determinujące smak kawy.
Kawowce w Brazylii rosną na niższej wysokości niż jej odpowiedniki z Gwatemali czy Kostaryki (800-1200 m. n. p. m.) dzięki czemu ziarna osiągają też o wiele niższą kwasowość oraz dają delikatne odczucia smakowe.
Niebanalny smak oraz doskonały aromat doceniają zarówno profesjonaliści jak i miłośnicy „małej czarnej świeżo palonej”.
To niesamowite, jak świat zaczyna się zmieniać, gdy widać go oczami filiżanki kawy …